Bli medlem
Logg inn
Framsida
Artikkel-arkiv
Kalendar
Fotoalbum
Links

Gjestebok

Legg inn artikkel
Legg inn arrangement
Legg inn annonse

Tilbakemelding/tips

Om Bjoanett

Kulturstafetten 2001 – Arquebusmarsjen
Av: Marit Eikehaugen 18.05.2001

Hentet fra Ølen kommunes nettsider, sitat:
-Søndag 20. mai er det igjen tid for den årlege Arquebusmasjen som går frå Bjoa til Vikebygd. Marsjen er til minne om hendingane i Bjoaområdet under 2. verdskrig og følgjer traseen som vart nytta av Arquebus på slutten av krigen.

Turen startar med ein minnetale og kransenedlegging i Eikås og endar ved garden Bjordal i Vikebygd. Tidspunkt for avgang og skyss tilbake til Eikås, sjå kunngjeringar i Grannar og Haugesunds Avis.

Som reiselivsansvarleg i Ølen kommune, tok Marit Eikehaugen initiativ til turen første gong våren 1997. Seinare er det O-gruppa i Vikebygd som har stått som arrangør. I år er det 5. gong turen blir arrangert. Første året var det 34 registrerte deltakarar. Etterkvart har det kome til fleire og i år 2000 deltok heile 110 store og små i turen over fjellet. Det blir spennande å sjå kor mange som deltek i år.

Løypeprofil
Turløypa er om lag 13 km i luftline, men traseen blir 15 - 16 km i terrenget. Turen startar som tidlegare nemnt i Eikås, ca. 180 moh, går vidare aust for Sørhusstølane og er på det høgste ca 470 m.o.h før ein endar opp etter ein del nedoverbakkar til Bjordal som ligg ca 120 moh. For dei som ynskjer det, er det mogeleg å kjøpa middag ved Bjordal Kurs og Fritid når turen er over. – sitat slutt

For egen regning:
Bildet er hentet fra historieskrifet ”Segn og Soge 2000”, tatt av Per Ivar Rotvoll Tautra. Det viser frukthagen og låvebygget på gården Eikås. Gården var under siste verdenskrig et større hovedsete på Vestlandet for illegal radiokommunikasjon med England. Fra låvebygget holdt drengen på gården, Sverre K. Andersen alias Arquebus, de illegale radiolinjene åpne mot England. Gården var på den tiden uten vei og derfor en ideell plass for motstandsfolket og deres motstandsarbeid. Senderen i Eikås var i drift i 3 år.

På minnelunden nedenfor gården får turmarsjdeltakerne før start høre om hendelsene i Eikås under kirgsårene. Ølen kommune nedsatte i 1993 et utvalg for å få i gang arbeidet med å reise Arquebusbautaen. Steinen er funnet av Sigmund Tveit i skogen like ovenfor. Minnelunden ble avduket 7. mai 1995 av forfatteren Arnfinn Haga. Kjent for blant annet boka "Arquebus kaller London", som desverre er utsolgt fra forlaget. Svein Andersen, sønn til Arquebus, og de to gjenlevende av Bjoagjengen, Erling Johannessen og Ingvar Eikehaugen, la ned krans. Endre Heggen overleverte Arquebusminnet til bygda. Smijernsgjerdet rundt minnelunden symboliserer morsetegn med portåpner som en kopi av en morsenøkkel. Minnelunden er folkets takk til Arquebus, Kristi og Martin Eikås, og Bjoagjengen for deres motstandsarbeid under siste verdenskrig. I dag er det sønn til Kristi og Martin Eikås, Lars, som driver gården. Det er også Lars som flagger når merkedager som Arquebusmarsjen markeres. Det kan være våte parti underveis. Ta med med varme klær om kald nordavind. Håper turdeltakerne fortsatt får Arquebusmarsjdipolmet, tegnet av Gro Apeland. Som "fadder" for Arquebusmarsjen ønskes alle en fin tur i Arquebus sine fotspor.

Siste nytt:
Etter at artikkelen ble lagt inn her på Bjoanett har jeg fått opplysninger om at boka "Arquebus kaller London", som Haga skrev i 1977 og som han i følge Haugesunds Avis selv omtaler som den beste han har skrevet, nylig er trykket opp igjen. Forrige opplag var på hele 6000 eksemplarer. Denne gang er trykketallet halvert. Dette er nok gledelig lesning for de mange som lenge har etterspurt boka og sikkert også for alle dem som i framtiden søker å bli kjent med denne delen av krigshistorien vår. Boka er for salg hos Arquebus Krigshistorisk Museum i Tysvær.

Veiviser til museet: På E134 fra Ølen i retning Haugesund passeres Frakkagjerdet og tunnellen i Tysvær. Følg første vei til høyre like etter tunnellen, så første vei til høyre igjen. Følg skiltet vei til museet ned til Førdesfjorden.

Et tips helt til slutt: I forbindelse med Arquebusminnet er det trykket opp et lite minnehefte skrevet av Ingrid Steinsland, Bjoa. Det ble også laget minneplatte i koboltblå/hvit porselen med motiv fra Minnelunden i Eikås. Jan Frode Seim i Vikebygd O-lag kan gjerne være behjelpelig med salg. Tar forbehold om at 2 sistnevnte kan være utsolgt.

Se også: www.museumsnett.no/arquebus/
Tips ein venn!
Send eit tips til andre om denne artikkelen ved å fylle ut felta under og trykke på 'Send'
Mottakars navn
Mottakars e-post
Ditt navn
Din e-post
 
Klikk her for utskriftsvennleg versjon


Søk i artikler:

Dei siste artiklane
• 24.04 - Bygdakafe på Helsehuset
• 24.04 - Bjoa Båtlag - Havnevakter 2019
• 08.04 - Basar på Utbjoa Bedehus
• 18.03 - Invitasjon til førstehjelpskurs på Helsehuset
• 14.03 - BBU avholder årsmøte i kveld
• 12.02 - Bjoa Båtlag - Innkalling til Årsmøte
• 04.02 - Handlebussen Bjoa - Vikebygd
• 29.01 - Velkommen til Kløvertreff på Helsehuset
• 29.01 - Årsmøte i Fotballgruppa
• 26.11 - Sogelaget inviterer til grøtfest på Bjoa