Bli medlem
Logg inn
Framsida
Artikkel-arkiv
Kalendar
Fotoalbum
Links

Gjestebok

Legg inn artikkel
Legg inn arrangement
Legg inn annonse

Tilbakemelding/tips

Om Bjoanett

To i Toadalen
Av: Marit Eikehaugen 25.12.2006

Jeg fant dem i et eldgammelt sauefjøs i Toadalen på Utbjoa. To unge kvinner med sans for vakre og varige verdier, pluss litt pågangsmot og troen på å lykkes med individuell møbeldesign. Derfor kaller de seg ganske enkelt VVV, vakre & varige verdier.

Kan du ikke ta deg en tur til oss for vi trenger litt oppmerksomhet i kampen om potensielle kunder. Og at kundene ikke triller ned den bratte gårdsveien og lett finner tunet der sauehold for lengst er passé, skjønner en godt når en ankommer denne anonyme plassen like nedenfor fylkesveien. Her skal en vite at møbelkunst ser dagens lys. De to vil synes mer og delta blant andre møbelskapere i kampen om kundene på Haugalandet, Bergen og Stavanger. Men det er tøft å blande seg blant de allerede veletablerte, og som gjerne i tillegg har et stort markedsføringsapparat i ryggen.

Det passet godt med et besøk i disse Nobels Fredspristider. Prisvinneren i 2006, Muhammad Yunus og Grameen Bank, fikk som kjent nylig sin utmerkelse på grunn av oppstart av mikrokredittgrupper blant verdens fattige kvinner. Et lite lån til modige kvinner som tør å starte sin egen bedrift. De to i Toadalen, Astrid Krunenes og Asbjørg Heggø, er inspirert av samme tanken, men det er bare Astrid av de to som i dag tilhører ett av to lignende nettverk i Vindafjord. De er kvinnelige gründere med tilhold i distrikts-Norge, og med økonomisk støtte fra Innovasjon Norge. Nettverksgruppen Astrid er tilknyttet kaller seg ”etter atten”, og har egen prosjektleder som guider dem og er til stor støtte for etablerere uten arbeidsfellesskap i hverdagen. På Bjoa har gruppen også åpnet for bygdas kreative menn med likt ståsted.

Ved min våte entré har de to forflyttet seg litt unna dreiebenkene. De holder på med siste finpussen og er snart ferdig med hvert sitt møblement, og jeg får beundre gjenstander fra høstens produksjon. Med melisfint gyllent pussestøv i luften, panoramautsikt til en grå og regnfull Bjoafjord og deilig varme på den lille vedovnen, er det pågangsmot og ønsket om å skape varige verdier i solid trevirke som driver dem. Møbelsnekkerne på Bjoa vil nå kunder som ønsker seg det helt spesielle og som gjerne vil betale litt ekstra for å få møbler utenom samlebåndet.

Når jeg får se eksempler fra produksjonen er det nesten som om jeg kunne tenkt meg å møblere eget hjem på nytt. Mot meg stråler et stort langbord med tilhørende benker i behandlet or. Et vakkert materiale fra skogen et sted i Vikebygd. Til jul skal bordet omkranses av glade gjester til gode måltider. De har begge vært formgivere og håndverkere. Nå gleder de seg til at eierne skal hente det hele hjem til jul.

Asbjørg viser stolt fram to lekre småbord i solid lys ask, skapt slik at en formelig kan se bordplaten sveve over beina. Som interiørkonsulent byr hun samtidig på gode ideer til forskjellig bruk.

Men selve juvelen i det lyse sauefjøset er det lille konsollbordet med en liten opplevelsesskuffe med glass mot bordplaten. Et eventyr av et slankt bord i utsøkt valnøttre. Det er kun fantasien som setter grenser for hva en kan fylle skuffen med. Alt etter tid og stemning, alt etter humør og smak. Du kan få det akkurat som du vil, med eller uten lås til bordets aller hemmeligste, skuffen. Skjønt hemmelig og hemmelig fru Blom, innholdet åpenbarer seg jo via ruten, men det var jo også vitsen med skuffen i det slanke bordet. Astrid er opphavet. Hennes fornøyde smil bekrefter det.

I tillegg til møbeldesign og produksjon lager de også innredning på bestilling. Et kjedelig rom kan bli drømmerommet med hjelp fra de to. Asbjørg gir også forslag og ideer til møblering og riktig bruk av belysning i hjemmet.

De er åpen for det meste som kan produseres i det tidligere sauefjøset. I tillegg til nytt, restaurerer og reparerer de der kunden selv kommer til kort. Så har du en drøm? En møbeldrøm? Du finner den kanskje hos de to i Toadalen.

Foto: Marit Eikehaugen

Tips ein venn!
Send eit tips til andre om denne artikkelen ved å fylle ut felta under og trykke på 'Send'
Mottakars navn
Mottakars e-post
Ditt navn
Din e-post
 
Klikk her for utskriftsvennleg versjon


Søk i artikler:

Dei siste artiklane
• 24.04 - Bygdakafe på Helsehuset
• 24.04 - Bjoa Båtlag - Havnevakter 2019
• 08.04 - Basar på Utbjoa Bedehus
• 18.03 - Invitasjon til førstehjelpskurs på Helsehuset
• 14.03 - BBU avholder årsmøte i kveld
• 12.02 - Bjoa Båtlag - Innkalling til Årsmøte
• 04.02 - Handlebussen Bjoa - Vikebygd
• 29.01 - Velkommen til Kløvertreff på Helsehuset
• 29.01 - Årsmøte i Fotballgruppa
• 26.11 - Sogelaget inviterer til grøtfest på Bjoa