Bli medlem
Logg inn
Framsida
Artikkel-arkiv
Kalendar
Fotoalbum
Links

Gjestebok

Legg inn artikkel
Legg inn arrangement
Legg inn annonse

Tilbakemelding/tips

Om Bjoanett

Julehilsen fra Karl-Inge
Av: Karl-Inge Nymark 12.12.2004

Hei alle sammen! Tenkte jeg ville gjøre noe originalt nå når det nærmer seg jul. Har jo ikke tilgang til Internett, så jeg ringte Jarle og spurte om han kunne legge inn et brev for meg. Dette blir et slags ”reisebrev’ fra en utflyttet Bjoabu.

Har fått kjeft av flere at jeg både ringer og skriver for lite brev. Nå når mange skal ha julehilsen, tar jeg alt under ett her.

Det er mange som lurer på hvordan jeg har det i fengsel. Det er ikke så fælt som folk flest tror. Fengsel er hva du gjør det til selv. Oppfører du deg bra, så behandler både innsatte og ansatte deg bra.

Tiden før jeg skulle møte her var grusom. Den første tiden her også. Det var et helt annet miljø enn det jeg var vant til. Kort sagt: her var altfor mange tullinger samlet på en plass! Det var mye som jeg måtte overse og ikke bry meg om. Enkelte her sliter både med personlig hygiene og det å ha det ryddig rundt seg. Her må de klare seg uten mamma, og det er tøft for mange.

Fikk uteklarering med en gang her. Hadde med meg attester fra tidligere jobber og var heldig som fikk ”kremjobben” her som den kalles. Dagmann heter det og er på en måte som en vaktmester i et av Norges største fjøs. Her er ca 100 melkekyr, ca 100 kalver/kviger og 100-150 griser med stort og smått. Denne jobben hadde jeg fra februar til oktober, trivdes veldig godt med den. Var stort sett alene og måtte selv se hva som skulle gjøres. Noen faste rutiner var det, men ellers måtte jeg selv finne meg arbeid, og travet nok var det. Snekring, mekking, maling, skifte lysrør, rydde, vaske, bytte halm som spekalvene låg på, stie kalvene kl 11 hver dag og mye mye mer. Bare låven er på over 1600 kvadratmeter, her skulle alt være ”strøkent”. Kaffe hos Fjøsmester Elisabet var obligatorisk kl 9.30 hver dag. Jobbet faktisk ”overtid” hele påsken da det ikke var bemannet med vakt i fjøset. Mye kalving var det i den tid. Kalven måtte fjernes fra løsdriften snarest etter fødsel, ellers ble den trampet på av de andre. Var helt alene ute da, det tar jeg som en tillitserklæring. Det var jo også bedre enn å sitte innelåst. Fikk jo betalt også da, hele 49 kroner dagen.... for meg som ikke røyker, så holder det. Vi har jo gratis kost og losji. Maten er god, mye frukt og grønt. I tillegg så bestiller vi handlevarer som vi får levert hver onsdag. Vi har stort kjøkken, baker og lager osss en god middag i ny og ne. Det er faktisk mange gode ”kokker” her. Det hender jeg får ta inn råmelk, og da lager jeg pudding til alle på avdelingen. Noe mat er jeg møkkalei av, så mamma må få beskjed om at når jeg får perm, så vil jeg ikke ha fiskekakefiskepuddingkokt-fiskkomlersvinestek eller oksestek! Dette har vi så ofte her. Det jeg derimot savner er successkake, sånn med gul krem oppå. (mon tro om ikke tante Kari var god på den før...? Hint-hint )

Som dere forstår så var jeg på ”jobbeavdelingen”, der alle har uteklarering. Her hadde vi aktiviteter 6 dager i uken. Mandag, tirsdag, torsdag og fredag om ettermiddgen, lørdag og søndag både morgen og ettermiddag. Mens alle de andre avdelingen kun måtte være inne/ute i luftegarden, fikk vi bl.a. gå tur i skogen. Åna har en hytte vi gikk til så sant været tillot det. Hadde alltid kaffe med oss. Hele rundturen er 9 km på mykt / ulendt terreng. God trim altså. Flere helger er det blitt 2 turer til dagen. 95 turer er det blitt på meg til nå...

Vi har også prøvd fiskelykken i vannet der oppe, men ikke fått noe. Det renner en elv lags skogsveien som storlaksen går oppi når det flaumer. Der har vi vært mye på kveldstid, men det er bare ørret å få.

I hele sommer da det var så fint vær, tilbrakte vi ettermiddagene ute på fotballbanen. Vi spilte fotball, volleyball, badmington, croccet og kort, mest Amerikaneren. Vi var brune som negrer.
Selv om jeg var ”feit som en julegris” da jeg kom hit var jeg i god form, trente jo med Bjoa. Treningen fortsatte jeg med her, mest jogging og styrke til å begynne med.

Det først halve året gikk jeg ned 10 kilo. Hadde ikke tenkt å gå ned fullt så mye, men da jg ble syk i vår raste kiloene av meg. Overskuddet forsvant og jeg strevde med å få på noen kilo igjen. Klarte det også, nå ligger jeg jevnt på 77-78 kilo, passelig det.

Åna har en aktiv sykkelgruppe som er ute og sykler over hele Jæren tisdag og torsdag kveld når været tillater det. Det er 4 innsatte og 1-2 ansatte. Kravet her er at du må være i god for for å få bli med. Her var jeg heldig og kom med allerede i mars. Åna holder sykler til dette, men i sommer kjørte vi tur inn til Kvadrat... der gikk jeg totalt berserk med Visakortet.... kjøpte meg egen racersykkel samt noe utstyr. Tidligere hadde jeg vært to gangger nede på G-sport og kjøpt masse treningsklær og sykkelutstyr. Dyr hobby. men dæven døtte så moro!

Vi er en god gjeng som reiser rundt i helgene og er med på store sykkelløp. Faktisk så traff jeg Trygve Hetland på et løp på Bryne i vår. 57 km langt var det løpet, og jeg slo Trygve med 3 minutter, ha-ha! Såg ikke noe mer til han på de andre løpene, men jeg håper han stiller til start til våren igjen, da skal jeg slå han med enda større margin...

Lørdag 7. august var den store styrkeprøven. Lysebotnen-Bryne, 145 km. Tøff start, først 1 km på flaten, så 11,5 km stigning. Rene korketrekkeren, helning på 17%, høydeforskjell på 932 meter. Brukte 1 t 18 min på de første 12,5 km. Hele turen tok 6 t og 3 min.
Vi var 5 som startet herfra, 2 kom i mål. Jeg slo nestemann med 9 min. Dette er jeg kry over, det er det hardeste jeg noen gang har vært med på. Totalt 30 stk brøt. Neste år satser jeg på å forbedre tiden med ca 18 min.

I september arrangerte Åna velferdstur til Kjerag. Der fikk jeg være med. Vi reiste kl 08 og var tilbake kl 20. Det var litt av en opplevelse å ligge utpå kanten og se 1000 meter rett ned. Det blåste godt og skyene drev fort av gårde under oss, vi ble helt svimmel. På hjemturen var vi på kafe og kjøpte bidffsnadder, is og brus, alt gratis for oss. Kjempetur!

Dette er et gammelt fengsel, de fleste bor på 4-mannsrom. Jeg var heldig som fikk 2-mannsrom som er røkfritt. Romkameraten var også kjekk.

I oktober begynte jeg på skole, da byttet jeg avdeling. Nå har jeg enerom. Skal ta fagbrev i Terminalarbeiderfaget. Den teoretiske delen er stipulert til 1 skoleår, men har vært så effektiv at jeg blir ferdig til jul. Dette fagbrevet er det samme som yrkestransportører har. De skal vite alt om terminalen, og jeg som lagerarbeider skal vite alt om transporten. Hadde faktisk en oppgave om busstransport, da ringte jeg og intervjuet Vidar Samland. Fikk god hjelp der (bra karakter på prøven også...)

Åna legger som dere forstår alt til rette for oss, bare vi viser litt velvilje selv. Mange lurer jo på hvorfor jeg ikke søker meg til Sandeid, så er jeg jo ”hjemme”, men jeg ”trives” her ennå . Dette er jo bare noe jeg dessverre må igjennom. Det er tragisk med det norske rettssystemet som er så dårlig, men det er lite jeg kan gjøre med nå. Her gjelder det å tenke fremover.

Jeg savner Ingvald og Alexander veldig, men vet at de har det godt. De har flyttet til Kopervik og trives der. Mamma har flere helger hatt dem på besøk. Alle i familien har vært her flere ganger, + Ellen og Audhild Tindeland. Alltid koseligt med besøk.

Jeg har tilmålt ringetid hver uke. 10 min til mamma, 10 min til Anne-Sofie (min gode venninne gjennom de to siste år), og 5 min hver til Ingtvald og Alexander. Det har hendt jeg har fått ”snike” meg til en kort samtale til Åge, Inge, Kjell-Bjørnar, Irene, Maryon og tante Jenny. Fikk også ringe tante Ellinor på bursdagen hennes.

Rassmus bor på Bjoa nå, det er pusen min. Han trives godt der og mamma ”duller og daller” med han. Jeg hører at tante Agnes også steller godt med Rassmus, han er på døra hennes hver morgen og vil ha kvitost. Vivian kom vist også med noe kattemat de ikke hadde behov for lenger, det er gode greier. Takk skal dere ha.

23. desember vil jeg ned på ”jobbeavdelingen” igjen. Da blir senga på gamlerommet mitt ledig. Har fått vite at Fjøsmesteren vil ha meg tilbake som Dagmann, noe jeg godt kan tenke meg. Har nye prosjekter på gang når det gjelder utbedringer der.

Ellers hører jeg at A-laget står i fare for å bli nedlagt. Hørt slikt tull???! ... har jo planer om comeback når jeg har passert 40.....! (Dere må huske talen til Stina Hetland på julebordet –02)

Dette får være nok for denne gang. Kanskje jeg sender et nytt ”reisebrev” en gang i fremtiden? Nå må alle ta godt vare på seg selv og sine nærmeste, en vet dessverre aldri hva morgendagen bringer, det har jeg fått erfare!

Jeg vil med dette ønske alle, både nåværende og utflyttede Bjoabuer en

God Jul
og
Godt Nytt år!


Hilsen
Karl-Inge Nymark
Åna fengsel
4365 Nærbø

Foto: Marit Eikehaugen.

Tips ein venn!
Send eit tips til andre om denne artikkelen ved å fylle ut felta under og trykke på 'Send'
Mottakars navn
Mottakars e-post
Ditt navn
Din e-post
 
Klikk her for utskriftsvennleg versjon


Søk i artikler:

Dei siste artiklane
• 24.04 - Bygdakafe på Helsehuset
• 24.04 - Bjoa Båtlag - Havnevakter 2019
• 08.04 - Basar på Utbjoa Bedehus
• 18.03 - Invitasjon til førstehjelpskurs på Helsehuset
• 14.03 - BBU avholder årsmøte i kveld
• 12.02 - Bjoa Båtlag - Innkalling til Årsmøte
• 04.02 - Handlebussen Bjoa - Vikebygd
• 29.01 - Velkommen til Kløvertreff på Helsehuset
• 29.01 - Årsmøte i Fotballgruppa
• 26.11 - Sogelaget inviterer til grøtfest på Bjoa