Nytt landemerke på Bjoa
Av: Marit Eikehaugen 21.05.2009

16. mai fikk Bjoa et nytt landemerke, en værhane oppe på Hovda på Innbjoa. Initiativtakerne, Kari og Lars Geir Dommersnes, fikk ideen om en værhane på Hovda da de på en av sine mange båtturer så en lignende ved Vikevåg på Rennesøy. Nå har Bjoa fått maken.

Det er Bjoa Båtlag ved Lars Geir Dommersnes og Erling Buajore som sammen med Svein Kristiansen i Primærtjenesten på Utbjoa, har laget den sju meter høye værhanen.Alt ble ferdig kvelden før Nasjonaldagen. Kari kan fortelle at den høye masten er en gave fra Skånevik Ølen Kraftlag. Odd Gjerde og Bjarne Steinsland har ryddet stien opp til Hovda etter Torunn Hetlands veivalg. Og grunneierne, Ernst Grønnestad og Elin Vestbø har velvillig åpnet området til turer for å nyte den fantaskiske utsikten.

I god tid før sola gikk ned i horisonten dagen før dagen bar ovennevnte pluss Bjarne Steinsland, Odd Gjerde, Lasse Eikehaugen og Torbjørn Tveit alt til topps for montering. Etter at arbeidet var utført ble det gjennmført høytidelig kranseskål.


17. mai klokken sju om morgenen var det salutt fra Hovda. Nå er Bjoa et nytt landemerke rikere. Kari lover at det snart vil komme opp en benk på den fantastiske utsiktspassen.

Ta gjerne turen oppom slik som de to bunadsdamene, Anne Lise Sandsgård og Ingrid Steinsland, gjorde etter at 17. maifeiringen med mye kakespising var ferdig inne på skolen.

Den enkleste veien, ca 15 minutter, går fra vanntanken oppe på Leite.

Når du kommer opp skriver du deg inn i loggboken, eller rettere sagt loddboken, som ligger i den røde postkassen. Da er du med i trekningen som skal foregå under neste års salutt og frokost 17. mai 2010 på Hovda.

Og for dem som ikke helt vet hvor Hovda er, så er det åsryggen på oppsiden av rikseveien, på strekningen mellom Gardkroken og den gamle skolehuset, i dag 4H-huset. Rett ovenfor Sørenshaugen.

En kuriositet å nevne er at like nedenfor Hovda ligger Litle Hovda. Plassen der mang en bjoabu i tidligere år feiret St.Hans med sosialt samvær og stort bål.


Foto: Kari Dommersnes