Kor då? - nr. 24
Av: Marit Eikehaugen 10.05.2005

Bjoanetts spørrekonkurranse er fortsatt populær og vi fortsetter med et nytt motiv fra Bjoalandet. Dette lille huset passeres daglig av mange. Det kom også bedre fram i lyset etter en helt spesiell hendelse. Vet du hvor og hvorfor?

Klikk her for å svare


Svar på Kor då?- nr. 23:

Sist fikk vi inn mange svar, men vi gjengir her bare en del av dem:

Terje Gangstø sender over telelinjene fra Sør-Kina-havet og er førstemann med svaret: -Trur eg ser Tittelsnes i bakgrunnen, så då meiner eg at det er ute ved Åsbøvegen.

Eldste bror til Terje, nygifte Steinar Gangstø på Vassøy skriver: Dette er ett kombinert sykkel/varehus som tilhører Åsbø. Jeg tror det blei bygget i begynnelsen av 1950 åra, det har ivertfall stått så lenge jeg kan huske. Det står nede der Åsbøveien kommer ned til hovedveien.

Anne Gunhilde Oma på Utbjoa: -Har gått og jogga nokre turar utver her i tidlegare år - spesielt når bikinisesongen nærma seg. Dette "skuret" står ute ved vegen opp til Åsbø. Det er forresten gode bjørnebær her ute på seinsommaren. Skulle eg vinna, så må Roger få seg ei t-skjorta. Str. L

Kjartan Innbjo: -Hei Bjoanett!! Eg er litt treg med å svara, men dette er svært kjent for meg og mange andre som har ferdast mellom Bjoa og Vikebygd. Hytta i svingen ved Aasbøvegen har vert ly for mange i haglebyger og nordavindskuling. Eg kunne godt tenkt å visst hvem som har bygget den?

En annen som prøver seg er Torvald Sandsgård: -Eit treskeverkhus eit treskeverkhus, det er eit hus med mykje historikk osv. Er ikkje dette lagerhuset for treskeverket som ein gong i tida var i bruk på Utbjoa? Men står dette huset i dag? I så fall står det på sjøsida ca 10 meter frå 543, nokolunde på høgd med Aavik/Ganstø

Vi må ta med Svein Svalland sitt svar for det er helt fortreffelig: -Dette bilete er tatt ved avkjørsel til Åsbøveien sør forbi Svalland på Utbjoa. Eg trur det var dei to familiene Aasbø som sette opp skuret for å ha ein lagringsplass for syklar og varer som kom med rutebussen frå Haugesund eller Ølen. Ei melkekjerre sto der og som dei brukte å frakta melkespanno og varer med. Når melkebilen til Erik’en på kaien kom vart mellom anna mjølsekker lagt inn der så dei skulle liggja tort. Ellers hadde Aasbøgutane motorsyklar der som me lånte litt av og til. Berre trilla litt. Det må vel ha blitt satt opp før 1960. Melkerampen stod til høgre når me ser på bildet. Ellers hadde Leon sin faste plass på Plommekleiv 50 m. lenger sør, kvar søndag når det var vær til det. For dei som husker det. -Sitat slutt.

Bjoanett: -En telefon til Klaus Aasbøe bekrefter sistnevntes svar. Han kaller skuret for kjerrehus og forteller at det først stod på den andre siden av veien, men ble flyttet til motsatt side da Åsbøveien ble laget en gang på 50-tallet. Klaus forteller videre at det var Torstein Aasbø som satte opp kjerrehuset, som den gang ble brukt av begge gårdene på Aasbø.

Vinner denne gang er Jan Tindeland. T-skjorte kommer i posten!

Foto: Marit Eikehaugen