Bli medlem
Logg inn
Framsida
Artikkel-arkiv
Kalendar
Fotoalbum
Links

Gjestebok

Legg inn artikkel
Legg inn arrangement
Legg inn annonse

Tilbakemelding/tips

Om Bjoanett

På kafe med Vindafjord-ordføreren
Av: Marit Eikehaugen 01.05.2008

Inngang til langhelg, "deadline" for selvangivelsen og fotballkamp på TV får ta skylden for det labre frammøtet på bygdekafekveld hvor BBU avholdt årsmøte på Drøsestova onsdag. Våren til tross, med tid for gjødselspredning og lamming, ordføreren lot alt ligge på eget bruk i Ølensvåg og dro på Bjoa-besøk i den milde vårvinden.

Kun 12 kafegjester benket seg rundt langbordet og fikk servert oppdatert info fra arbeidet i Bjoa Bygdeutviklingslag, BBU, i 2007 og så langt i 2008, pluss herlig kjøttsuppe attåt. I tillegg fikk forsamlingen to filmer til dessert, "Siste reis med Bjoa-ferjo", Utbjoa - Skjærsholmane, og hestesjå fra Ølen i 1965.

På menyen ellers denne kvelden stod blant annet boligsituasjonen for unge på Bjoa. Ungdom som gjerne ønsker å vende tilbake og etablere seg i hjembygda opplever at eldre bolighus selges til svimlende priser og benyttes som feriehus, og de kommer da gjerne til kort i budkampen om eldre perler. Mangel på boligtilbud til unge og førstegangsetablerende var altså utfordringen til ordføreren.

Arne Bergsvaåg kunne ikke gi noen løfter, men oppfordret det nye styret i bygdeutviklingslaget til å jobbe med saken og å invitere kommunen med på laget. -Kanskje me kan få til nåke saman, sa han, og viste til mulig omdisponering av enkelttomter til flerboligtomter for unge uten å love noe der og da. - Me har enno tomter att i byggjefeltene Hjartaker og Apalvik, sa han, og viste ellers til ulike støtteordninger og lånemuligheter for unge førstegangsetablerende.

Videre tok han opp ballen fra det såkalte Fjordveien, et interesselag på Fjelbergsiden, for folket som nylig ble landfast. De jobber aktivt for at fylkespolitikerne i Hordaland og Rogaland skal prioritere fergestrekningen Sydnes - Utbjoa når bevilgninger til drift av fergesamband skal på den politiske agenda. Dette for å få kortere og raskere reisevei fra Halsnøy i Kvinnherad til Ryfylke og Haugesund. Den korteste veien for reisende sørfra til Halsnøy og omvendt går som alle vet via fergekaien på Sydnes og Utbjoa.
Bergsvåg sa at økt trafikk også avler vekst, blant annet bedre veier og økt etablering. Vindafjord sitt innspill vil være å få hyppigere avganger på fergestrekningen.

Forsamlingen fikk ellers oppdatering om ulike prosjekt i regi av bygdeutviklingslaget, som Julemarknaden, "Sjå fjorden" og Veilys fra veien ned til Apalvik på Hetland og inn til skolen. Bjoa fikk i fjor høst tildelt 250 000 kroner til veilys fra Gjensidigefondet. Pengene står på bygdeutviklingslagets konto og er øremerket veilys. Og giver vil følge arbeidet til det er vel i havn. Oppstart er tenkt til høsten.

Ellers fikk ordføreren med seg at Bjoa-landet mangler båtplasser. Dette og mulig omregulering av deler av næringsområdet på strekningen mellom Utbjoavågen og Kolerakirkegården ved Vedvik må vurderes tatt med i Kommuneplanarbeidet som starter til høsten. Kommunen vil da avholde åpne møter rundt om i bygdene i Vindafjord og håpet er at bygdefolket selv bidrar med innspill i arbeidet. Engasjerte og aktive bygdelag vil ofte få større gjennomslag for sine innspill enn tilfeldige innspill.

I veisammenheng var han meget klar over den farlige veistrekningen ved Kjellesvik, mellom Ølensvåg og Bjoa. Ikke bare er den svingete og smal, men den mangler betryggende sikring mot fjordsiden. Litt fjerning av stygge fjellknauser kunne gjort veien tryggere og sikten bedre.

Da Bergsvåg gikk begynte morroa, selve valget til styret i BBU. Valgkomiteen, Ingrid Steinsland og Anne Lise Sandsgård, hadde fått i oppgave å finne etterfølgere etter Øyvind Oland (sekretær) og Harald Hetland (leder). Resten av styret, Gunnar Dalen sen., Trond Ove Alvseike, Katharina Håvardstein og Marit Eikehaugen stod ikke på valg nå. Derfor var alle takknemlig og fornøyd da valgkomiteen kunne fortelle at Tor Stein Svendsbø og Ernst Grønnestad hadde sagt ja til å bidra til bygdas beste ved å delta i styret. Det nye styret fikk i oppgave å konstituere seg selv og fikk årsmøtets vedtatte arbeidsplan å jobbe ut fra. På den står det at BBU skal arrangere 2-3 kafekvelder i 2008. Da får vi bare håpe at alle som her leser invitten også finner veien til bygdekafe på Bjoa en gang til høsten.

Foto: Marit Eikehaugen


Tips ein venn!
Send eit tips til andre om denne artikkelen ved å fylle ut felta under og trykke på 'Send'
Mottakars navn
Mottakars e-post
Ditt navn
Din e-post
 
Klikk her for utskriftsvennleg versjon


Søk i artikler:

Dei siste artiklane
• 24.04 - Bygdakafe på Helsehuset
• 24.04 - Bjoa Båtlag - Havnevakter 2019
• 08.04 - Basar på Utbjoa Bedehus
• 18.03 - Invitasjon til førstehjelpskurs på Helsehuset
• 14.03 - BBU avholder årsmøte i kveld
• 12.02 - Bjoa Båtlag - Innkalling til Årsmøte
• 04.02 - Handlebussen Bjoa - Vikebygd
• 29.01 - Velkommen til Kløvertreff på Helsehuset
• 29.01 - Årsmøte i Fotballgruppa
• 26.11 - Sogelaget inviterer til grøtfest på Bjoa